Rugelach peciva

Rugelach je slastica koju su osmislili poljski Židovi. Radili su ga od tijesta s kvascem kako bi ga mogli jesti uz glavno jela, a istovremeno ne kršiti kosher. Danas je mnogo popularnije tzv. 'cream cheese dough' odnosno tijesto sa (svježim) krem sirom. Također, postoji više načina oblikovanja rugelacha. Neki ih motaju kao kroasane, a drugi rolaju kao babku i prije pečenja režu na manje dijelove. U receptu su opisane obje varijante. 

Moja inačica rugelacha sadrži svježi sir i punjena je pastom od datulja, kakaa i lješnjaka. Vi, naravno, tijesto možete nadjenuti s bilo kojim nadjevom odgovarajuće konzistencije.


Recept za 16 rugelacha

Tijesto
Sastojci
-4 (pune do vrha) žlice svježeg sira
-150 g glatkog brašna 
-100 g maslaca
-1 žlica marmelade od mandarina (možete zamijeniti medom)
-10 g vanilin šećer

Postupak
Izmiksajte svježi sir, maslac, šećer i marmeladu. Dodajte brašno i rukom umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu i ostavite u frižideru pola sata. Izvadite i podijelite na dvije manje kugle. 
1. Ako želite motati kao kroasane/kifle, razvaljate kuglu u kružni oblik na veliki tanjur i ostavite 20 minuta u hladnjaku.
 

Nanesite nadjev, no ostavite rubove prazne. Tijesto je dosta meko i ljepljivo, stoga tankim nožem pažljivo izrežite na 8 dijelova. Istim nožem dižite tijesto i motajte od sredine prema vanjskom rubu. Ostavite u hladnjaku do pečenja. 


2. Ako su Vam ipak simpatičnije minijaturne babke, pratite sljedeće korake.
Razvaljajte tijesto tanko u pravokutni oblik. Premažite namazom i zarolajte po duljini. 


Izrežite na 8 jednakih dijelova i ostavite u hladnjaku do pečenja.

Pecite na 175°C 15-20 minuta odnosno do trenutka kad donji dio poprimi smeđu boju (ali ne smiju zagoriti!). Tada ih prevrnite i ostavite u ugašenoj pećnici idućih deset minuta. Čekajte da se u potpunosti ohlade prije konzumacije.

Punjenje

Sastojci
-15 datulja
-1 žlica kakaa
-80 g lješnjaka
-žličica cimeta
-žličica narančine korice ili malo arome naranče
-prstohvat anisa i muškatnog oraščića
-žličica ruma

Postupak
Datulje zaliti s dovoljno vruće vode. Nakon 15 minuta izvaditi ih i izblendati štapnim mikserom (zalijte ih s rumom i 6 žlica vode u kojoj su se natapale). Žlicom umiješati kakao, začine i lješnjake. Lješnjake dodavajte postepeno, zaustavite se ako je smjesa previše suha. U slučaju da je potrebno, ulijte malo vode kako bi se lakše mazala na tijesto. Nemojte pretjerivati s nadjevom jer će ispadati iz rugelacha, radije pojedite pastu kao namaz na kruhu ili slatki dodatak drugim jelima. 

Comments