Sastojci:
-500 ml pasirane rajčice
-maslinovo ulje
-50 ml crno vino
-1 luk
-2 češnjaka
-500 g mljevenog mesa (koristila sam puretinu)
-3 patlidžana srednje veličine (oko 1 kg)
-3 do 4 žlice suhe crvene leće
-sir (200 g mozarelle + 50 g gaude)
-sol, papar, origano, mješavina mediteranskih začina
Postupak:
Stavite leću šalicu s 200 ml vode i žlicom octa.
Patlidžan operite, osušute i narežite na ploške približno jednake debljine. Jedan sloj kolutića rasporedite u posudu, zatim posolite. Složite drugi sloj, posolite i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav patlidžan. Stavite neku težu posudu na gornji sloj kako bi što više vode izašlo.
Sitno nasjeckajte luk i bacite ga na zagrijano maslinovo ulje. Kad zažuti, dodajte češnjak i meso. Miješajte dok meso ne poprimi smeđu boju. Posolite i zalijte s nešto crnog vina. Kada vino ispari ulijte pasiranu rajčicu. Leću isperite i ocijedite te dodajte umaku. Držite na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon 40 minuta kušajte i začinite po želji. Ostavite otkopljeno kako bi voda isparavala.
Svaku plošku patlidžana isperite i iscijedite pritiskom dlana.
Kolutiće patlidžana rasporedite na velikom plehu i stavite u pećnicu na 190°C. Nakon 10 minuta ugasite i otvorite vrata pećnice, a pleh neka ostane unutra još 5 minuta. Izvadite sve iz pećnice i stavite je neka se grije na 170° C. Obložite posudu dimenzija 20x30 cm papirom na pečenje i premažite ga masnoćom kako bi prionuo za stijenke. Kolutićima prekrijte dno, zatim izlijte dio mesa pa izribajte mozzarellu. Ponovite postupak i završite lazanju patlidžanskim slojem kojeg ćete posuti ribanom mozarellom (ako vam je ostalo) i gaudom. Pecite oko 20 minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i umak počne krčkati. Pričekajte pola sata prije rezanja. Ukrasite svježim bosiljkom.
Comments
Post a Comment