Spanakopita je tradicionalno grčko jelo koje se pravi od tzv. phyllo tijesta. U nedostatku istoga, možete se poslužiti gotovim korama za savijače i isprobati bržu inačicu mediteranskog specijaliteta.
Sastojci:
-400 g smrznutog špinata
-200 g feta sira
-2 jaja
-100 ml jogurta
-100 ml vode
-pola žličice sode bikarbone
-1 veći luk
-2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
-kore za savijaču
-začini: papar, muškatni oraščić, korica limuna
Postupak:
Špinat odmrznite i dobro iscijedite. Luk iscjeckajte na kockice pa prodinstajte na zagrijanom ulju. Maknite s vatre, dodajte špinat i feta sir. Pomiješajte i dodajte začine po želji. Izmutite dva jaja pa ih dodajte u smjesu.
Posudu za pečenje dimenzija 30x20 obložite papirom za pečenje. Na dno stavite tri sloja kora. Izlijte nadjev i jednoliko ga rasporedite. Na vrh stavite tri sloja kora. U
Izrežite pitu oštrim nožem na manje pravokutnike/kvadrate i prelijte ju otopinom jogurta, vode i sode bikarbone. Ostavite neka se natapa 10 minuta, a zatim stavite peći 40 minuta u pećnicu zagrijanu na 175°C. Ugasite pećnicu i izvadite pitu nakon 5 minuta. Prije rezanja pričekajte da se ohladi, barem 15-20 minuta
Comments
Post a Comment