Kremasti kolač s vanilijom i lješnjakom

Slijedi recept za veoma ukusan kolač koji okusom podjeća na Monte. Sastoji se od dva različita sloja - žute kreme od žumanjak i beze kora s lješnjacima. Možete se igrati s mjerama i nečinom slaganja, ovdje ću napisati samo osnovni recept za kremu i kore.

Krema

Sastojci
4 žumanjka
500 ml mlijeka
40 g šećera + 10 g vanilin šećera
50 g gustina

Žumanjke umutiti s gustinom i šećerom. Zagrijati mlijeko do vrenja, skloniti s vatre te malo po malo ulijevati u žumanjkete konstantno miješajte. Kad ste sve mlijeko prelili, vratite smjesu u lonac te zagrijavajte na lagnoj vatri dok se ne zgusne i miješajte pjenjačom. Trebat će vam 5 do 10 minuta. Kremu pokrijte, ohladiti i ostavite u frižideru 4 sata prije nadjevanja. 

Kore

Sastojci
6 bjelanjaka
Prstohvat soli
150 grama mljevenih lješnjaka
1 žličica octa
Pola žličice gustina
150 g šećera

Zagrijte pećnicu na 150 °C
Bjelanjke ulupajte u snijeg s prstohvatom soli. Dodavajte pomalo šećer i nastavite lupati. Pomiješajte ocat i gustin te dodajte i dalje lupajući. Smjesu tanko razmažite po papiru za pečenje. Pecite na 150°C oko 50 minuta. Isključite pećnicu i stavite neka se ohladi unutar nj.
Nadjenite i režite po želji tek kada se potpuno ohlade.

Comments